Welkom op het expertplatform!
Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
De natuurlijke fluorescentie en de chloriniteit van het interstitieel water in de wadbodem in het westelijk deel van de Waddenzee in de winter
Zondervan, K. (1978). De natuurlijke fluorescentie en de chloriniteit van het interstitieel water in de wadbodem in het westelijk deel van de Waddenzee in de winter. Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1978(1). NIOZ: Texel. 31 pp.
Deel van: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel.
| |
Abstract |
Een klein onderzoek werd gedaan naar de natuurlijke fluorescentie en de chloriniteit van interstitiëel water in de wadbodem in het westelijk deel van de Waddenzee tijdens de winter. Er bleek een duidelijk verschil te bestaan tussen de natuurlijke fluorescentie in de zomer, onderzocht door Van Geldermalsen (1977) en in de winter. Dit is in overeenstemming met de jaarlijkse variatie in het bovenstaande water, zoals gevonden door Postma, Manuels & Rommets (1976) . De chloriniteit van het interstitieel water vertoont eveneens een jaarlijkse gang. Daar de chloriniteit een konservatieve eigenschap is, kan hij gebruikt worden als een merkstof om de wateruitwisseling tussen de wadbodem en het bovenstaand zeewater te bepalen. De berekening van de uitwisselingssnelheid met behulp van een eenvoudige diffusievergelijking levert een veelbelovend resultaat. Om een goed beeld van de jaarlijkse variaties te verkrijgen zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.