Welkom op het expertplatform!
Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
Onderzoek naar de invloed van de factoren temperatuur en saliniteit op de groei van de zeeanemoon Metridium senile L
den Hartog, J.C. (1968). Onderzoek naar de invloed van de factoren temperatuur en saliniteit op de groei van de zeeanemoon Metridium senile L. Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1968(1). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 57 pp.
Deel van: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel.
| |
Abstract |
De invloed van temperatuur en saliniteit op de groei van Metridium senile L. werd nagegaan. Er werd gewerkt met op kunstmatige wijze verkregen klonen. Voor het verkrijgen van deze klonen werd gebruik gemaakt van het regeneratievermogen van de rand van de voetschijf van Metridium. Als maatstaf voor de groei diende het opp. van de voetschijf. Temperatuur- en saliniteitoptimum bleken individueel verschillen te kunnen vertonen. Voor 17 °/oo Cl werd een temp. optimum gevonden dat in de buurt van 20 °C lag, en een maximum van + 24,5 °C. Voor één kloon werd een optimum van ong. 23 °C gevonden. Het minimum bleek beneden 5 °C te liggen, maar werd niet bepaald. Bij 20 °C werd een saliniteitoptimum gevonden, dat voor verschillende klonen variëerde tussen ong.14 en 16 °/oo minimum bleek tussen 8- en 10 °/oo Cl te liggen. De huidige verspreiding van Metridium in de Oostzee wordt naar alle waarschijnlijkheid door de saliniteit bepaald. Op grond van onvoldoende gegevens kon niet vastgesteld worden of het ontbreken van Metridium in de Middellandse Zee te wijten is aan de hoge zomertemperaturen in dit gebied, wat zeer wel mogelijk lijkt. Er is geen reden om op grond van bij dit onderzoek verkregen gegevens aan te nemen, dat het verschil in afmetingen tussen kust en diepwaterdieren genetisch vastligt. Voor dit verschijnsel wordt daarom (voorlopig) het milieu verantwoordelijk gesteld. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.