Skip to main content
Publications | Persons | Institutes | Projects
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Krachten op een kubus geplaatst in een turbulente stroming
Demeulenaere, A. (1994). Krachten op een kubus geplaatst in een turbulente stroming. Ir Thesis. Universiteit Gent. Afdeling Weg- & Waterbouwkunde: Gent. Vol. 1 (94 p.); Vol. 2 (bijlagen) pp.

Thesis info:

Available in  Author 
Document type: Dissertation

Keywords
    Audiovisual materials > Graphics > Map graphics > Streamlines
    Cubes
    Load distribution (forces)
    Motion > Fluid motion > Fluid flow > Flow around objects
    Motion > Fluid motion > Fluid flow > Turbulent flow

Author  Top 
  • Demeulenaere, A.

Abstract
    Een kubus die in een turbulente stroming geplaatst wordt, verstoort de stroomlijnen en veroorzaakt een complex systeem van neren en vortexen Hierdoor ontstaan op de vlakken van de kubus zones van hoge of lage druk, welke resulteren in een langskracht en eventueel een dwarskracht en een moment. Deze componenten worden dimensieloos weergegeven onder de vorm van een sleepcoëfficiënt CD, een dwarskrachtcoëfficiënt CV en een momentscoëfficiënt CM. Ze zijn allen afhankelijk van de oriëntatie van de kubus, het Reynoldsgetal en de turbulentie-intensiteit.

    De coëfficiënten die bekomen zijn uit meetresultaten worden vergeleken met de waarden uit de literatuur. De grootte van CD verschilt 5 à 15 % al naargelang hij bekomen is uit proeven bij constante snelheid of bij versnelling. Versnelling levert systematisch lagere waarden. Aangezien CV bij de drie basisoriëntaties van de kubus, ongeveer nul is, is de dwarskracht bij benadering nul. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, is het heersende moment niet te verwaarlozen.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author