Skip to main content
Publications | Persons | Institutes | Projects
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Waterkeren: Waterkeringen in Nederland
Jorissen, R.; Nieuwjaar, M.; Kooij, A. (2021). Waterkeren: Waterkeringen in Nederland. Studie Bijdehand: [s.l.]. ISBN 9789492141132. 256 pp.
Waterkeren: Waterkeringen in Nederland

Available in  Authors 
Document type: Training material

Keyword
Author keywords
    Flood barriers

Authors  Top 
  • Jorissen, R., more
  • Nieuwjaar, M.
  • Kooij, A.

Abstract
    Wat zou Nederland zijn zonder de dijken? Meer dan de helft van het land zou regelmatig geteisterd worden door overstromingen. Zonder dijken kan Nederland in zijn huidige hoedanigheid niet bestaan. Dijken en andere waterkeringen zijn er al eeuwen.
    De eisen aan de waterkeringen zijn stap voor stap veranderd en dat geldt ook voor de taken van de beheerder. Sinds 2017 zijn nieuwe normen van kracht voor de primaire waterkeringen, die langs de grote Nederlandse wateren liggen. STOWA heeft voor de implementatie van deze nieuwe normen in opdracht van het Hoog¬water¬beschermingsprogramma een lesprogramma ontwikkeld. Bestuurders en medewerkers van waterschappen en Rijkswaterstaat kregen daarmee kennis over de nieuwe normen en de gevolgen voor de versterking, de beoordeling en het beheer en onderhoud van primaire waterkeringen.
    Voor toekomstige medewerkers van waterschappen en Rijkswaterstaat, en ook van adviesbureaus en aannemers, is het belangrijk dat ze al tijdens hun opleiding goede kennis krijgen over de nieuwe normen. STOWA heeft daarom contact gelegd met de docenten Waterbouw van diverse hbo-instellingen. Hieruit bleek dat er grote behoefte bestond aan een modern lesboek over water¬keringen. Dit lesboek voorziet daarin.
    Het lesboek Waterkeringen is voor studenten die een hbo-opleiding civiele techniek, waterbouw¬kunde of waterbeheer volgen. De eerdergenoemde primaire waterkeringen staan centraal in het lesboek. In de praktijk zijn dat vooral dijken. Het lesboek gaat in mindere mate ook over regionale waterkeringen en andere typen waterkeringen, zoals duinen en waterkerende kunstwerken. Met het lesboek leer je als student de techniek van het bouwen en versterken van waterkeringen en de processen om waterkeringen in stand te houden. Pas afgestudeerden, die nog maar kort in de beroepspraktijk werken aan water¬keringsvraagstukken, kunnen dit lesboek gebruiken als naslagwerk. Verder is het lesboek geschikt voor praktijkgerichte opleidingen.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors