Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
Kiezelzuurhuishouding in de westelijke Waddenzee: onderzoek gedurende de periode van februari tot juli 1970
van der Veer, G.C.M. (1973). Kiezelzuurhuishouding in de westelijke Waddenzee: onderzoek gedurende de periode van februari tot juli 1970. NIOZ-rapport, 1973(4). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 13, 38 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
Van februari tot juli 1970 werden tijdens 9 vaartochten, op ongeveer 60 stations, temperatuur, zoutgehalte en het gehalte aan opgelost kiezelzuur bepaald. Bovendien werd op een tiental stations de zichtdiepte, het gehalte aan zwevend materiaal, opgelost en totaal fosfaat en aantal zwevende diatomeeën bepaald. Uit de aantallen diatomeeën en hun gemeten celoppervlakte zijn schattingen gemaakt van de hoeveelheid, in de vorm van diatomeeën, vastgelegd kiezelzuur. In de beschouwde periode zijn twee cycli te onderscheiden, waarin een hoge concentratie opgelost kiezelzuur wordt omgezet in diatomeeënkiezel. De twee cycli worden van elkaar gescheiden door een periode van ongeveer één maand (mei) met minima aan diatomeeënkiezel. Het kiezelzuur benodigd voor de eerste cyclus (maart-april), vertoont konservatief gedrag tov het zoutgehalte en is dus afkomstig uit zoet water (vooral de grote rivieren; zowel via het Ijsselmeer als het Noordzeekustwater). Het kiezelzuur voor de tweede cyclus (juni-juli) ontstaat vooral in de Waddenzee zelf. Deze mineralisatiebijdrage tot de kiezelzuurhuishouding is vooral afkomstig uit het gebied langs de Afsluitdijk en de Friese kust.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid