Ober, er zit geschiedenis in mijn vissoep!
In: Fockedey, N. et al. (2022). Testerep juli 2022. Testerep magazine, 23(7). Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , meer
In: Testerep magazine. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , meer
| |
Abstract |
Kan jij ook zo genieten van een diner op restaurant of een gezellig etentje thuis met vrienden? Je bent niet alleen. Eten bereiden en ervan genieten is van alle tijden. Niet enkel vanuit onze dagelijkse routine, maar ook als een deel van onze cultuur. Wat we aten vertelt veel over de (economische) situatie van weleer en biedt inzichten in de beschikbaarheid van ingrediënten. Om de vergaarde kennis over te dragen van generatie op generatie penden onze voorouders de bereiding van voedsel neer en bundeldende recepten in kookboeken. Vandaag bieden deze kookbundels ons een interessant venster op de tijdsperiode waarin ze geschreven zijn. Zo ook over de beschikbaarheid en het gebruik van vis en zeevruchten in onze contreien. Schorten aan en pannen in de aanslag! Want hier volgt een beknopte geschiedenis van het eten en bereiden van Noordzeevis en zeevruchten van de Romeinse periode tot nu. |
|