Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
VLIZ Alien Species Consortium (2024). Pseudorasbora parva - Blauwband, in: Geïntroduceerde niet-inheemse soorten in het Belgisch deel van de Noordzee en aanpalende estuaria anno 2024. VLIZ Special Publication, 93: pp. 547-552
In: Verleye, T.J. et al. (2024). Geïntroduceerde niet-inheemse soorten in het Belgisch deel van de Noordzee en aanpalende estuaria anno 2024. VLIZ Special Publication, 93. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISBN 9789464206319. 826 pp. https://dx.doi.org/10.48470/96, meer
In: VLIZ Special Publication. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISSN 1377-0950, meer
De Blauwband Pseudorasbora parva is een zoetwatervis die ook sporadisch in brakwatermilieu’s wordt aangetroffen, zo ook langsheen het Schelde-estuarium en in de Beneden-Schelde. De soort komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en werd in België geïntroduceerd als verstekeling bij vistransporten uit Oost-Europa van andere vissoorten, voornamelijk voor de hengelsport. De eerste waarneming in België dateert van 1992 (zoetwaterrivieren), de eerste vondst in het studiegebied vond plaats in het Beneden-Scheldebekken in 1998. De Blauwband is een opportunist die zich makkelijk aanpast aan veranderende milieuomstandigheden en lokaal hoge dichtheden kan bereiken. Het is één van de meest succesvolle invasieve exotische zoetwatervissen en staat sinds augustus 2016 op de Unielijst voor invasieve soorten.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid