Skip to main content
Publications | Persons | Institutes | Projects
[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [248880]
Wisselpolders: wisselend winnen? Een indicatieve maatschappelijke kosten-baten analyse van de langetermijneffecten op veiligheid, natuur, recreatie en landbouw
Krabbendam, J. (2015). Wisselpolders: wisselend winnen? Een indicatieve maatschappelijke kosten-baten analyse van de langetermijneffecten op veiligheid, natuur, recreatie en landbouw. BSc Thesis. Vrije Universiteit Amsterdam/Rijkswaterstaat, Zee en Delta: Amsterdam. 70 pp.

Available in  Author 
Document type: Dissertation

Author  Top 
  • Krabbendam, J.

Abstract
    Bij het concept wisselpolders wordt een laaggelegen landbouwpolder onder invloed van het getij gebracht. Tegelijkertijd wordt er een buitendijks, hoog opgeslibd schor ingepolderd. Deze twee gebieden ruilen van functie: de laaggelegen polder wordt een intergetijdengebied en het schor wordt gebruikt voor landbouw. Op basis van interviews met tien experts uit verschillende sectoren zijn de langetermijneffecten voor dit concept bepaald. De belangrijkste baten zijn voor de natuur in de vorm van het creëren van meer ruimte voor dynamiek en ecosysteemdiensten. Ook voor de landbouw zijn er baten, want jonge polders leveren een 10% grotere opbrengst over een periode van 20 jaar.
    Een nadeel van dit concept is dat er hoge kosten mee gemoeid zijn. Zowel het aanleggen van een opening in de dijk als een doorlaatmiddel leidde niet tot een positief saldo in de indicatieve MKBA. Er was wel een groot verschil tussen deze twee opties, een doorlaatmiddel is aantrekkelijker dan een opening in de dijk. Een andere uitdaging ligt op het gebied van communicatie. Het is essentieel dat alle sectoren meedenken met het maken van een lange termijn plan.
    Op dit moment is er onvoldoende urgentie om het plan uit te voeren. De polders langs de Westerschelde liggen boven NAP en in de landbouw worden er geen problemen ondervonden. In de toekomst zal dit veranderen door bodemdaling en zeespiegelstijging. Als de urgentie er wel is, is het aantrekkelijk om een locatie specifieke MKBA uit te voeren. Uit deze indicatieve MKBA kwam er geen welvaartswinst, maar door de onzekerheden kan het voor een specifieke locatie wel maatschappelijke winst opleveren.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author