Skip to main content
Publications | Persons | Institutes | Projects
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Interregionale studie van de overstromingsproblematiek in het Zennebekken
Pereira, F.; Franken, T.; Smets, S.; Vanderkimpen, P.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2015). Interregionale studie van de overstromingsproblematiek in het Zennebekken. Versie 4.0. WL Rapporten, 12_103. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VI, 86 + 8 p. bijlagen pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Hazards > Weather hazards > Floods
    Numerical modelling
    Water management > Hydraulics > Hydrodynamic models
    Water management > Risk > Scenario-analysis
    Belgium, Dijle-Zenne Basin

Authors  Top 
  • Pereira, F., more
  • Franken, T.
  • Smets, S.
  • Vanderkimpen, P., more
  • Verwaest, T., more
  • Mostaert, F., more

Abstract
    Naar aanleiding van de overstromingen van november 2010 in het Zennebekken werd het Waterbouwkundig Laboratorium gevraagd om een geïntegreerde studie uit te voeren i.v.m. de problematiek van de overstromingen in het Zennebekken. De studie heeft als doel om een interregionale oplossing te formuleren om de wateroverlast van een was zoals november 2010 te voorkomen.

    Hiervoor werd het huidige hydrodynamische model eerst uitgebreid met de overstromingsgebieden in Wallonië opwaarts van Tubize (Tubeke). Vervolgens werd dit uitgebreid model gebruikt om verschillende alternatieven en combinaties van alternatieven te bestuderen. Op basis van deze inzichten werd een "Interregionaal overstromingsbeheerplan van het Zennebekken" voorgesteld.

    Dit voorstel geeft een evenwichtige verdeling van de werken en maatregelen tussen de drie regio’s en benut zo veel mogelijk de baten van het vermindering van overstromingen tussen de regio’s. Bovendien probeert het voorstel om de Zenne maximaal als natuurlijke afwatering van het Zennebekken te herstellen. De voorgestelde combinatie van maatregelen leidt tot een significante verlaging van de maximale waterstanden langs het kanaal en langs de Senne te Tubize.Als gevolg daarvan zullen er voor een event als dat van november 2010 geen overstromingen meer optreden in deze twee gebieden.

    Met dit plan zullen de maximale waterstanden langs de Zenne in Vlaanderen en in Brussel overal dalen, enkel afwaarts van de Catala-stuw valt een lichte stijging te verwachten. Bovendien zullen de voorgestelde maatregelen niet leiden tot een verhoging van de maximale waterstanden in de Zenne afwaarts Brussel. De globale kost van deze maatregelen wordt geraamd op ongeveer 108 miljoen Euro. Dit voorstel moet verder verfijnd worden in het kader van de specifieke overstromingsrisicobeheerplannen (ORBP) van de drie gewesten.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors