Skip to main content
Publications | Persons | Institutes | Projects
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Sedimentbalans Schelde-estuarium: deelrapport 8. Vergelijking toestellen voor het meten van de conductiviteit
Kaptein, S.J.; Claeys, S.; Plancke, Y. (2022). Sedimentbalans Schelde-estuarium: deelrapport 8. Vergelijking toestellen voor het meten van de conductiviteit. Versie 3.0. WL Rapporten, 19_076_8. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 13 pp. https://dx.doi.org/10.48607/101
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more
Sedimentbalans Schelde-estuarium: deelrapport 8. Vergelijking toestellen voor het meten van de conductiviteit

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Conductivity
    Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Salt-water intrusion
    In-situ measurements
    Salinity
    ANE, Scheldt Estuary [Marine Regions]

Project Top | Authors 
  • AvdT II - Sedimentbalans Schelde-estuarium, more

Contact details

Proposer: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Afdeling Maritieme Toegang, more


Authors  Top 

Abstract
    In het kader van de opmaak van de sedimentbalans voor de Zeeschelde, worden de verschillende sinks en sources van sediment onderzocht. Eén van deze sinks is het transport van sediment door de sluizen richting de dokken. Dit transport vindt plaats door verschillende aandrijvende processen, waarvan de densiteitsstroming doorheen de saskolk de belangrijkste is.
    Ter voorbereiding van een in situ meetcampagne, werden verschillende meettoestellen in gecontroleerde omstandigheden getest. Hiervoor werden stapsgewijs watermengsels met een toenemend zoutgehalte aangemaakt. De verschillende toestellen registreerden gelijktijdig hun meetwaarde (specifieke conductiviteit of reële conductiviteit en temperatuur) en deze werd vergeleken met de conductiviteit gemeten met behulp van de ionenchromatograaf (referentie).
    De resultaten geven aan dat er weinig verschil zit tussen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verschillende instrumenten (CTD’s, SODAQ, RBR en YSI), wanneer vergeleken met de resultaten uit de ionenchromatograaf. De CTD’s lijken iets gevoeliger voor saliniteitsveranderingen in de tijd waardoor de meetwaarde soms iets doorschiet. De SODAQ geeft een iets groter verschil ten opzichte van de ionenchromatograaf bij lagere saliniteitswaarden.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors