Welkom op het expertplatform!
Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas
Vandenbussche, V.; Van Looy, K.; Vanacker, S.; Vermeersch, S.; Decleer, K. (2001). Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas. Rapport Instituut voor Natuurbehoud, 2001.09. Instituut voor Natuurbehoud: Brussel. 60 pp.
Deel van: Rapport Instituut van het Instituut voor Natuurbehoud. Instituut voor Natuurbehoud: Brussel.
|
Trefwoorden |
Ecology River beds Belgium, Maasvlakte Vlaanderen, Grensmaas
|
Auteurs | | Top |
- Vandenbussche, V.
- Van Looy, K.
- Vanacker, S.
|
- Vermeersch, S.
- Decleer, K.
|
|
Abstract |
De streefbeelden duiden de functies [waterbeheer, economie (scheepvaart, industrie,landbouw), recreatie, landschap en natuur] aan voor de waterwegen waarover deAdministratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) het beleid en beheer voert. Het uitgangspunt voor het opstellen van streefbeelden is het streven naar een integraal waterbeheer.Het luik 'Natuur' wordt voorbereid op het Instituut voor Natuurbehoud en tast de mogelijkheden voor natuurontwikkeling af binnen een aantal juridische, beleidsmatige enmaatschappelijke randvoorwaarden. Vanuit een omgevingsanalyse (systeemverkenning) met de studie van de abiotische en biotische factoren wordt een ecologische gebiedsvisie opgesteld.Voor het studiegebied van de Grensmaas werden de potenties voor natuurontwikkeling reeds onderzocht in functie van integraal waterbeheer en een grensoverschrijdende afstemming. In het verleden werden er door het Instituut voor Natuurbehoud drie natuurontwikkelingsscenario's voorgesteld , elk met zijn specifieke rivierbeheersaanpak en resulterend in een specifieke functieverweving. Het scenario "Levende rivier" werdweerhouden door de internationale Coërdinatiecommissie als grensoverschrijdende structuurvisie. Hierbij wordt er een optimale rivierwerking gerealiseerd door afgeschuinde oevers, periodiek meestromende nevengeulen en meestroming door oude geulen. Langs de rivier ontstaat er een dynamisch ecologische structuur waarin alle riviergebonden ecotopen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.In dit rapport wordt er een bondig overzicht gegeven van de sturende processen in het winter- en zomerbed van de rivier en hun impact op abiotiek en biotische componenten zoals beschreven in het "Levende Grensmaas" scenario. Er worden knelpunten aangehaald betreffende het huidige rivierbeheer en de eraan gekoppelde overstromings- en aanslibbingsproblematiek. Tevens wordt het oorzakelijk verband gelegd tussen deze knelpunten en landbouwintensivering, industrie, woningbouw en grindwinning. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.