Welkom op het expertplatform!
Dit platform verschaft informatie en kennis omtrent de WL expertisedomeinen 'hydraulica en sediment', 'havens en waterwegen', 'waterbouwkundige constructies', 'waterbeheer' en 'kustbescherming' - gaande van WL medewerkers met hun expertise, het curriculum van deze instelling, tot publicaties, projecten, data (op termijn) en evenementen waarin het WL betrokken is.
Het WL onderschrijft het belang van "open access" voor de ontsluiting van haar onderzoeksresultaten. Lees er meer over in ons openaccessbeleid.
Experimenteel onderzoek naar de opbouw van sliblagen in havens
Ouhida, M. (2018). Experimenteel onderzoek naar de opbouw van sliblagen in havens. MSc Thesis. Universiteit Antwerpen: Antwerpen. VIII, 59 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Havens krijgen constant te maken met een fluviaal transport van slib dat ontstaat door de stroming. Dit is niet wenselijk voor de bevaarbaarheid van schepen waardoor op regelmatige basis baggerwerkzaamheden dienen uitgevoerd te worden. Het Deurganckdok staat in rechtstreekse verbinding met de Schelde. Hierin is de stroming veel lager waardoor slibdeeltjes gemakkelijk kunnen bezinken. De laatste jaren zijn er talrijke in-situ meetinstrumenten ontworpen om de karakteristieken van sliblagen te kunnen weergeven. De beschikbare instrumenten zijn gebaseerd op mechanische, akoestische en radioactieve meetprincipes. Een goede keuze is niet enkel gebaseerd op een goede meetmethode, maar ook de gebruiksvriendelijkheid is bepalend. Het onderzoek zal zich vooral concentreren op het gebruik van twee in-situ meetinstrumenten nl. de Admodus USP pro en de Rheotune. Het eerste deel zal zich specificiëren in historische data waarbij beide toestellen reeds zijn toegepast in het slib van het sedimenttesttank. Het tweede onderdeel bestaat uit een in-situ meetcampagne in het Deurganckdok om enerzijds de slibhuishouding in kaart te brengen en anderzijds een vergelijkende studie op te maken. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.