Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ]mandje (1): toevoegen | toon Print deze pagina

one publication added to basket [13057]
De levenscyclus van Cotylurus erraticus (Rudolphi, 1809) (Trematoda, Strigeidae) in het noordelijk deel van het IJsselmeer en enige opmerkingen over twee verwante trematoden-soorten
Höcker, A.W.M. (1974). De levenscyclus van Cotylurus erraticus (Rudolphi, 1809) (Trematoda, Strigeidae) in het noordelijk deel van het IJsselmeer en enige opmerkingen over twee verwante trematoden-soorten. NIOZ-rapport, 1974(9). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 57 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
Peer reviewed article  

Beschikbaar in  Auteur 

Trefwoord
    Marien/Kust

Auteur  Top 
  • Höcker, A.W.M.

Abstract
    Dit rapport is de eerste levensbeschrijving van de levenscyclus van Cotylurus erraticus in Europa. In het noordelijk deel van het IJsselmeer bleek in de zomer van 1973 1,5-3% van Valvata piscinalis besmet te zijn met drie Cotylurus-soorten: Cotylurus erraticus, Cotylurus variegatus en Cotylurus platycephalus. Dit is de eerste beschrijving van natuurlijke infecties van de eerste tussengastheer van deze parasieten. Osmerus eperlanus is in het IJsselmeer de belangrijkste tweede tussengastheer van Cotylurus erraticus; deze is voor 100% besmet. Larus ridibundus is daar een belangrijke eindgastheer. Experimenteel werd de cyclus van Cotylurus erraticus gevolgd door metacercarie tot cercarie. De ontwikkeling van de miracidia duurt 13 dagen bij 23°C, waarna de eieren zonder koudeshock uitkomen. Valvata piscinalis werd in het laboratorium gekweekt en de jonge slakken werden met succes besmet met miracidia Cotylurus erraticus. Bij 23°C komen de eerste cercariën na ruim drie weken uit de slakken vrij. Infectieproeven met metacercarien werden uitgevoerd bij Larus argentatus. De prepatente periode is drie dagen. Larus argentatus blijkt resistentie te kunnen ontwikkelen tegen C. erraticus. De cercarie van Cotylurus erraticus wordt uitvoerig beschreven. Deze verschilt in belangrijke details van de door Olson (1970) beschreven cercarie uit Valvata lewisis en vertoont grote gelijkenis met de reeds bekende cercarien uit het door Odening (1969) beschreven subgenus Ichthyocotylurus. De oriëntatie van de cercarie in het preparaat is van belang voor een juiste determinatie.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur