Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Blue Accelerator

Identifier financieringsorganisatie: 1040 (Other contract id)
Hoofdfinancieringscodes: 3899 - Andere Eu-programma's en intiatieven
Acroniem: BlueAccelerator
Periode: Mei 2018 tot April 2021
Status: Afgelopen

Thesaurustermen Biologische oceanografie; Chemische oceanografie; Fysieke oceanografie; Innovatie, onderzoek en ontwikkeling, technologische verandering, intellectuele eigendomsrechten; Kust- en estuariene hydraulica; Milieumonitoring; Offshore; Slimme sensoren
 Instituten 

Instituten (4)  Top 
  • Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), meer, partner
  • Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), meer, partner
  • Vlaamse overheid; Beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie; Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), meer, partner
  • Universiteit Gent (UGent), meer, partner

Abstract
Vlaanderen heeft met een voordelige ligging aan de Noordzee, een uitgebreide mariene expertise en een zich snel ontwikkelende blue energy sector, waaronder enkele wereldspelers alsook talrijke veelbelovende starters, de unieke kans zich te ontplooien tot een internationale koploper in de blauwe economie. Een tekort aan testfaciliteiten waar zowel wetenschappers als bedrijven onderzoek kunnen uitvoeren en innovatieve technologieën ontwikkelen is hiervoor echter een belangrijk struikelblok.
Om hier een antwoord op te bieden wordt onder leiding van POM West-Vlaanderen binnen het Blue Accelerator project samen Universiteit Gent, Hogeschool Vives, VITO, VLIZ en TUA West, een maritiem innovatie- en ontwikkelingsplatform voorzien. Met dit ‘living lab’ richt het project zich specifiek op:
Het realiseren van een aanbod aan testfaciliteiten in on-, near- en offshore omgeving ten dienste van de wetenschap en de industrie o.m. via een aantal gerichte investeringen.
Het opzetten met de betrokken partners en de relevante overheden van een gemeenschappelijke omkadering voor de verschillende faciliteiten ter ondersteuning van gebruikers.
Het opzetten van een academisch gedreven innovatieprogramma gericht op het toepassen van drones in offshore omstandigheden.
Het realiseren van een ondersteunend open innovatieplatform blue energy gericht op het versterken van innovatie in de blue energy sector.
Als onderdeel van dit project werd in de zomer van 2019 Research Tower 1 (RT1) op een halve kilometer voor de kust van Oostende geïnstalleerd. Deze installatie zal dienstdoen als nearshore testplatform waar VLIZ in zal staan voor het opmeten en beschikbaar stellen van omgevingsparameters. Daarnaast zal VLIZ ook technische en wetenschappelijke ondersteuning bieden bij het uitvoeren van testen en fungeren als een aanspreekpunt voor wetenschappelijke instellingen.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Instituten