Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Status, controle en rol van de pelagische diversiteit van de Zuidelijke Oceaan
www.belspo.be/belspo/fedra/proj.asp?l=en&cod=ev/30

Engelstalige titel: Status, control and the role of the pelagic diversity of the Austral Ocean
Overkoepelend project: Research action SPSD-II: Second scientific support plan for a sustainable development policy, meer
Identifier financieringsorganisatie: EV/30 (Other contract id)
Acroniem: PELAGANT
Periode: Februari 2002 tot April 2006
Status: Afgelopen

Thesaurustermen Dispersal; Ecologie; Ecosystemen; Evolutie; Genetics; Klimaat; Modellering; Pelagisch milieu; Populatiedynamiek; Vis
 Instituten 

Instituten (3)  Top 
  • Université de Liège; Faculté des Sciences; Département de Biologie, Ecologie et Evolution; Laboratoire d'Océanologie Biologique, meer, coördinator
  • Katholieke Universiteit Leuven; Departement Biologie; Afdeling Dierenecologie en -systematiek; Diversiteit en Systematiek van Dieren, meer
  • Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), meer, financier

Abstract
  • Context

    Het PELAGANT project betreft een interdisciplinaire studie van de sleutelcomponenten van het Zuidelijk Oceanisch Pelagisch Ecosysteem en handelt over de on criteria voor de verschijning, het behoud en de wijziging van biodiversiteit. De diversiteit en dynamiek van dit ecosysteem zijn uitermate gevoelig aan schommelingen van de fysische structuur en ijsbedekking van de oceaan, en worden beïnvloed door klimaatswijzigingen.
    Dit onderzoeksproject levert een bijdrage van de Belgische wetenschap tot internationale verdragen over het behoud en de monitoring van het Antarctische ecosysteem binnen een perspectief van milieu- en klimaatswijzigingen (CCAMLR, SCAR, SO-GLOBEC).
    Het project is geïntegreerd in internationale Antarctische programma’s (o.a. met Italië, Duitsland en Frankrijk) waarin de pelagische diversiteit in de Zuidelijke Oceaan wordt bestudeerd vanuit een milieu en biologisch perspectief.


  • Beschrijving van het project

    • Doelstellingen

      1. Het bepalen van de verspreiding van Antarctisch pelagische sleutelsoorten in relatie tot de biotische en abiotische milieufactoren.
      2. Het analyseren van de pelagische diversiteit op het niveau van de soort, populatie en ecosysteem.
      3. Het verbeteren van een conceptueel en numeriek increment ecohydrodynamisch model van het Zuidelijke Oceaan Pelagisch Ecosysteem, ter bepaling van de stabiliteit van biotische gemeenschappen, hun gevoeligheid voor milieubeperkingen en vooral de respons op klimaatswijziging.


    • Methodologie

      1. Opslaan van de relevante gegevens voor het calibreren van de modellen (gegevensverzameling).
      - Verzameling in het veld en analyse, historical collection samples analyse en gegevenscompilatie van historische verzamelingen van de verspreiding van pelagische organismen (vooral van ichthyoplankton en vissen) during van gerichte internationale campagnes in de Zuidelijke Oceaan.
      - Taxonomische benadering van ichthyoplankton.
      - Stockage in een originele toegewezen database (PELAGANT) die compatiebel is met bestaande databanken (Global Biodiversity Initiative Facility en/of FISHBASE).

      2. Conceptualisatie van de pelagische diversiteit en zijn spatio-temporele schommelingen, met specifieke morfologische en ecofysiologische, genetische, en ecosystemologische hulpmiddelen.
      - Morfologische en nutritionele analyse van hetrelationship between the development stages and the selection and exploitation of planktonic preys by ichthyoplankton tijdens verschillende ontwikkelingsstadia in functie van hun planktonische prooi.
      - Identificatie van "paraplu"vissoorten met complementaire moleculaire merkers en gedetailleerde statistische analyse.
      - Statistische verkenning van de pelagische gemeenschappen op zoek naar vaste patronen of systematische relaties tussen de variabelen.
      - Evolutionaire analyse van de groot- en kleinschalige populatiestructuur en verspreiding van doelvissoorten met moleculaire merkers.

      3. Ontwikkeling van een specifiek model van het Pelagisch Ecosysteem.
      - Invoering van een 1D plankton/hydrodynamisch/ijs plankton submodel en aanpassing voor meerjarige doeleinden.
      - Ontwikkeling van meerjarige submodellen van de populatiedynamiek voor ichthyoplankton en volwassen visstages.
      - Koppeling van de submodellen en simulatie van milieuwijzigingen

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Instituten