Periode: Mei 2013 tot April 2015 Status: Afgelopen
|
|
Instituten (3) |
Top |
- Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), meer, promotor
- Vlaamse overheid, meer, partner
- Provincie West-Vlaanderen, meer, partner
|
Abstract |
Weg met uw visresten!
Binnen het project BETERVIS (totaalsom: 63.000,00 €) onderzoekt ILVO-Melle het komend jaar (tot april 2015) welke meerwaarde we kunnen halen uit visresten.
De reststromen kunnen ingedeeld worden gesplitst in : vishuid, graten en mince (vlees). Vandaag verdwijnen deze reststromen als diervoeder. Maar een deel er van zou nog kunnen gebruikt worden in vissnacks of vissoep of dergelijke. Samen met North Sea chefs en koksscholen zal de uitdaging aangegaan worden om innovatieve producten te ontwikkelen voor humane voeding. Cooking without waste!!! Interessante toepassingen, best cases zullen gepubliceerd worden om ook vishandelaars en traiteurs/koks ideeën aan te reiken voor mogelijke verwerking van “visreststromen”.
In een ander luik onderzoekt ILVO of er ook iets gehaald kan worden uit afvalproducten waar geen humane toepassingen meer mogelijk zijn (bvb. extractie van collageen en gelatine voor farmacie, cosmetica industrie, leerindustrie, papierindustrie, lijm en levensmiddelenindustrie). |
|