Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Evaluatie (potentiƫle) dijkmonitoringstechnieken: detectie kwel/lekkage onder en/of doorheen dijken: zelfpotentiaal metingen
Wildemeersch, K.; Visser, K.P.; Van Hoestenberghe, T.; Vincke, L.; Peeters, P.; Mostaert, F. (2014). Evaluatie (potentiƫle) dijkmonitoringstechnieken: detectie kwel/lekkage onder en/of doorheen dijken: zelfpotentiaal metingen. Versie 2.0. WL Rapporten, 00_087_02. Waterbouwkundig Laboratorium/Antea Group: Antwerpen. V, 40 + 6 p. bijl. pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Detection
    Dikes
    Hydraulic structures > Dikes, shores and other flood defenses > Dike management and inspection
    Hydraulic structures > Dikes, shores and other flood defenses > Failure mechanisms
    In-situ measurements
    Monitoring
    Water seepages
Author keywords
    Zelfpotentiaal meting; Walem; Hinge

Auteurs  Top 
  • Wildemeersch, K.
  • Visser, K.P., meer
  • Van Hoestenberghe, T., meer

Abstract
    In het kader van het bestek WU10/25 'Evaluatie (potentiƫle) dijkmonitoringtechnieken' heeft Antea Group in samenwerking met Fugro in een viertal meetcampagnes verschillende zelfpotentiaalmeettechnieken beproefd, ten einde te bepalen of deze technieken kansrijk en bruikbaar zijn als detectiemethode voor kwel/lekkage onder/ of doorheen dijken. Het principe van kwelmonitoring doormiddel van zelfpotentiaal metingen steunt op het feit dat het zelfpotentiaalveld ter hoogte van kwel/lekkage verstoord is (anomalie). Uitvoeringstechnieken van op het land en vanaf het water zijn beproefd. Potentiele kwellocaties zijn verder onderzocht met behulp van lokale en continue zelfpotentiaalmetingen in een raster. Tenslotte is ook getracht het kweldebiet op potentiele kwellocaties te bepalen doormiddel van een combinatie van zelfpotentiaalmetingen met Elektrische Resistiviteit Tomografie (ERT).

    Vooral de zelfpotentiaalmetingen vanaf het water bleken een kansrijke monitoringstechniek voor kwel/lekkage detectie bij dijken. De uitvoeringstechniek kan mogelijk nog worden geoptimaliseerd door toepassing van wireless meettechnieken. Tevens dient de gevoeligheid ten aanzien van het tijdstip van meten (waterhoogte) en afstand tot de oever verder onderzocht te worden. Op het land waren de gemeten signalen niet sterk genoeg om buiten het bereik van de standaard afwijking te vallen, waardoor wel een goede indicatie kan worden gevonden maar geen duidelijke conclusies konden worden getrokken. Metingen op het land bleken echter wel vaak een bevestiging te geven van anomalieƫn gemeten vanaf het water.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs