Goede wijn behoeft geen krans. En wat gedacht van een vleugje zilt?
In: Fockedey, N. et al. (2023). Testerep januari 2023. Testerep magazine, 24(1). Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , meer
In: Testerep magazine. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , meer
| |
Abstract |
Wijnbouw startte 7000 jaar geleden in de Kaukasus. Geleidelijk duldde dit ambacht invloeden van andere culturen, met nieuwe methodes en kennis als gevolg. De wijn vond als gegeerd product al snel via rivieren en zeeën zijn weg naar Europa, Noord-Afrika en klein-Azië. Bij dat transport waren scheepsrampen nooit uitgesloten, en nogal wat wijn ging – met de kelderende schepen – mee de dieperik in. Vandaag halen duikers met wat geluk nog regelmatig oude amforen op uit die wrakken. En wat blijkt? Soms smaakt die wijn uit de afgezonken kleiamforen eeuwen later wel wat zurig, maar ziet ze er al bij al nog behoorlijk intact uit. Dit in tegenstelling met wijnamforen opgeslagen in grotten of ondergronds, waar enkel een droog residu rest. Bovendien ogen de onderzeese buikvazen prachtig, gedecoreerd als ze zijn met een unieke signatuur van zeeorganismen. Reden genoeg voor enkele wijnhuizen om oerdegelijke wijnen in zee te gaan stockeren en ze daar gecontroleerd te laten rijpen! |
|