Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Analyse van de strandevolutie voor een betere zwemmersveiligheid in Oostende: advies
Dan, S.; Houthuys, R.; Montreuil, A.-L.; Verwaest, T. (2023). Analyse van de strandevolutie voor een betere zwemmersveiligheid in Oostende: advies. Versie 2.0. WL Rapporten, 21_098_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VI, 19 + 2 p. bijl. pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer
Analyse van de strandevolutie voor een betere zwemmersveiligheid in Oostende: advies

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Coastal protection > Integrated Coastal Zone Management > Social development
    Earth sciences > Geology > Geomorphology > Coastal morphology > Beach morphology
    Literature and desktop study
    Motion > Water motion > Water currents > Nearshore currents > Rip currents
    ANE, België, Oostende [Marine Regions]
Author keywords
    Zwemmersveiligheid

Project Top | Auteurs 
  • Assesment swimmers safety at Ostende beach, meer

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust; Afdeling Kust, meer


Auteurs  Top 

Abstract
    Het strand van Oostende onderging de laatste twee decennia belangrijke veranderingen, door zandsuppleties, strandonderhoud en uitbreiding van de Oostende haven. Deze veranderingen verbeterden de kustveiligheid, de economische activiteiten en het lokale toerisme. De morfologie van het strand en het lokale stromingsregime werden echter complexer door de menselijke ingrepen en potentieel moeilijker voor zwemmers. Redders rapporteerden in de zomer van 2021 dat zwemmers in de nabijheid van de westelijke havendam in moeilijkheden kwamen. Dit rapport presenteert een morfologische analyse van de evolutie van het strand na de laatste suppleties tot september 2021 en hypothesen over de invloed van de lokale hydrodynamica op de veiligheid van de zwemmers.
    Het strand van Oostende evolueerde van een tekort aan zand in het begin van 2000 naar een overvloed aan zand in 2021. De havendammen werden aangelegd in de periode 2009-2012. Door deze menselijke ingrepen veranderden de morfologie en de hydrodynamische omstandigheden. Door natuurlijke interactie tussen morfologie en hydrodynamica ontstaan bodemvormen zoals zandruggen en geulen. De westdam beïnvloedt deze bodemvormen. De morfologie bevat aanwijzingen dat voorheen niet bekende muistromen het bij hoogwater opgehoopte water terug naar zee afvoeren. De oriëntatie en gebogen vorm van de bodemvormen suggereert een significante invloed van de westdam.
    De veiligheid van de zwemmers kan worden verbeterd indien in de toekomst een reeks aanbevelingen worden opgevolgd. Deze betreffen het verbeteren van de kennis door het nauwkeuriger registreren van de zwemincidenten, bijkomend onderzoek van de lokale morfologische ontwikkeling na suppletiewerken en van de lokale hydrodynamica, meer overleg met de lokale strandredders en opvoeding van het publiek. Zo nodig kan de zone van het strand palend aan de westelijke dam in functie van de stromingen en de getijfase voor zwemmen verboden worden.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs