Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicaties | Personen | Instituten | Projecten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Over...bevissing van de zee
Wiepkema, P.R.; Verreth, J.A.J.; van Haren, W. (Ed.) (2004). Over...bevissing van de zee. Cahiers Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 23(3). Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij: Den Haag. ISBN 90-73196-38-8. 73 pp.

https://research.wur.nl/en/publications/overbevissing-van-de-zee
Deel van: Cahiers Bio-Wetenschappen en Maatschappij. Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij: Den Haag. ISSN 0921-3457, meer
Bevat:
Corten, A. (2004). Effecten van klimaatschommelingen op de haringvisserij. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 16-17, meer
Gryseels, G.; Teugels, G. (2004). De noodzaak van internationaal visserijonderzoek voor duurzame voedselzekerheid. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 45-50, meer
Komen, H. (2004). Hom en kuit in de aquacultuur. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 51-62, meer
Korthals, M. (2004). Ethiek van visteelt en visserij. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 63-71, meer
Lindeboom, H. (2004). Beschermde gebieden Noordzee. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 34-35, meer
Molenaar, E.J. (2004). Het recht van de zee. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 39-41, meer
Stel, J. (2004). Oceaangeheimen. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 19-27, meer
Van Der Schans, J.W. (2004). Het Nederlandse zeevisserijbeleid: een kwestie van gedeelde verantwoordelijkheid. Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 29-43, meer
Verreth, J.A.J. (2004). Voedsel uit de zee of een zee van voedsel? Cah. Bio.- Wet. Maatsch. 23(3): 4-15, meer

Beschikbaar in  Auteurs 

Trefwoorden
    Overexploitation > Commercial fishing > Overfishing
    Marien/Kust

Auteurs  Top 
  • Wiepkema, P.R., redacteur
  • Verreth, J.A.J., redacteur, meer
  • van Haren, W., redacteur

Abstract
    Vis als voedsel voor de mens. Meervoudig onverzadigd vetzuur is hier het toverwoord. Overbevissing kan catastrofale gevolgen hebben in die landen waar vis een hoofdvoedsel is. Kennis van vis en visstanden schiet vaak nog tekort en onderzoek daarnaar verdient grote prioriteit. Een tweede element is de grootschaligheid in de visserij. Enerzijds zijn er de enorme diepvriestrawlers, die met de meest moderne middelen scholen vis opsporen en vervolgens wegvangen: een industrie op zee. Anderzijds is er de bodemvisserij, waar zware sleepnetten over de bodem worden gehaald, vis wordt opgerakeld en weggevangen. Daarbij wordt veel bodemleven beschadigd en later als overbodige bijvangst over boord gezet. Een derde element staat voor de belangen van de vissers zelf. Hoe kunnen en moeten ze maat houden en hun eigen bestaan voor de toekomst veilig stellen? Een aspect daarbij is de vraag van wie de zee nu eigelijk is. Daar zitten lastige juridische kanten aan. Het gemeenschappelijke (EU) beleid is meer en meer erop gericht de visstand in zee de nodige bescherming te bieden. Plannen in Nederland en de EU, die dit moeten realiseren, worden beschreven. Een heel bijzonder element vormt de zee, de oceaan, zelf. Tenslotte is er de blauwe revolutie: de visteelt. Hoe nuttig de visteelt ook lijkt te zijn in het sparen van de verwante wilde soorten, het herbergt wel een aantal ingrijpende verliesposten. Voor deze teelt is visvoer nodig, geleverd door de vangst van vissoorten die gedecimeerd dreigen te worden. Ook vervuilingseffecten zijn niet verwaarloosbaar. Met nieuwe houderijtechnieken wordt geprobeerd daar een oplossing voor te vinden. Bovendien heeft biotechnologie in de visteelt zijn intrede gedaan.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs